Żelazo - informacje o mikroelemencie
Żelazo stanowi niezwykle istotny dla ludzkiego zdrowia mikroelement. Jego rola jest nieoceniona w układzie krwionośnym.
Konieczne jest dostarczanie tego składnika wraz z pożywieniem lub stosowanie odpowiedniej suplementacji. Na deficyty tego pierwiastka znacznie silniej narażone są osoby stosujące restrykcyjne diety wegetariańskie.
Funkcje
- Najważniejszy element czerwonego barwnika krwi – hemoglobiny,
 - Jego zadaniem jest wiązanie dwutlenku węgla w hemoglobinie oraz transport go do płuc, skąd następnie zostaje usunięty,
 - Jest konieczny do wytwarzania czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym,
 - Uczestniczy w syntezie DNA,
 - Stanowi składnik licznych enzymów oraz białek, które uczestniczą w metabolizmie organizmu,
 - Stanowi niezbędny element do prawidłowej budowy włosów, skóry i paznokci,
 - Jest elementem koniecznym dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
 - Jest konieczny do prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz regeneracji tkanek w organizmie,
 - Współdziała w ochronie przed wolnymi rodnikami,
 - Zmniejsza uczucie zmęczenia,
 - Przeciwdziała anemii,
 - Zapewnia prawidłowy rozwój płodu.
 
Niedobór żelaza
Zbyt niskie spożycie tego pierwiastka może prowadzić do rozwoju groźnych objawów i stanów chorobowych.
- Niedokrwistość/anemia z niedoboru żelaza,
 - Krwawienia z nosa,
 - Siniaki,
 - Apatia,
 - Osłabienie,
 - Pogorszony nastrój,
 - Większa zapadalność na przeziębienia i infekcje,
 - Nadmierne wypadanie włosów,
 - Nadmierna łamliwość paznokci,
 - Pogorszenie koncentracji,
 - Obniżenie sprawności umysłowej,
 - Owrzodzenia w obrębie języka,
 - Owrzodzenia w obrębie błony śluzowej jamy ustnej,
 - Blada skóra zaburzenia rytmu serca,
 - Zmęczenie,
 - Senność,
 - Depresja,
 - Rozdrażnienie,
 - Zanik apetytu,
 - Bóle głowy,
 - Brak sił,
 - Duszności nawet przy niewielkim wysiłku,
 - Większa podatność na stres,
 - Zanik brodawek językowych,
 - Bóle przy przełykaniu.
 
Zapotrzebowanie
Dzieci
| Wiek | Zalecana dzienna dawka | 
| 0-6 miesięcy | 0,27 mg | 
| 6-12 miesięcy | 11 mg | 
| 1-3 lata | 7 mg | 
| 4-8 lat | 10 mg | 
Dziewczęta/kobiety
| Wiek | Zalecana dzienna dawka | 
| 9-13 lat | 8 mg | 
| 14-18 lat | 15 mg | 
| 19-50 lat | 18 mg | 
| Od 51 lat | 8 mg | 
| Kobiety w ciąży | 27 mg | 
| Kobiety karmiące piersią | 9-10 mg | 
Chłopcy/mężczyźni
| Wiek | Zalecana dzienna dawka | 
| 9-13 lat | 8 mg | 
| 14-18 lat | 11 mg | 
| Od 19 lat | 8 mg | 
Przedawkowanie
- Nadmiar żelaza magazynowany jest w wątrobie, trzustce oraz innych narządach i może powodować groźne zatrucia,
 - Hemochromatoza – choroba, która może wystąpić u osób, które przedawkują żelazo,
 - Wzrasta ryzyko wystąpienia chorób serca oraz nowotworów,
 - Mogą pojawić się zaburzenia hormonalne,
 - Osteoporoza,
 - Bóle stawowe,
 - Depresja.
 
Źródła w pożywieniu
- Mięso,
 - Ryby,
 - Wątroba,
 - Żółtka jaj,
 - Orzechy,
 - Twaróg,
 - Mleko,
 - Rośliny strączkowe,
 - Szpinak,
 - Brokuły,
 - Krewetki,
 - Boćwina,
 - Natka pietruszki,
 - Pieczywo graham,
 - Buraki,
 - Rzeżucha,
 - Morele,
 - Śliwki,
 - Rodzynki.
 
