Jagoda - informacje o owocu
Jagody są niewielkimi owocami leśnymi. Występują niemal w całej Europie, również w Polsce. Ich niesamowite właściwości były wykorzystywane od wieków. Z całą pewnością zbiory tych owoców nie nalezą do najłatwiejszych, gdyż rosną na maleńkich krzaczkach blisko ziemi i dodatkowo same są malutkie. Z tego powodu cena zakupu w sklepie w czasie sezonu również bywa stosunkowo wysoka w porównaniu do innych owoców.
Witaminy w jagodach:
- A,
- C,
- P,
- PP,
- Kwas foliowy,
- B1,
- B2.
Minerały w jagodach:
- Fosfor,
- Potas,
- Wapń,
- Żelazo,
- Cynk,
- Mangan,
- Selen,
- Miedź.
Właściwości zdrowotne jagód:
- Zabijają wirusy oraz bakterie,
- Działają neutralizująco na wolne rodniki,
- Obniżają poziom złego cholesterolu,
- Uczestniczą w produkcji czerwonych krwinek,
- Zawarte w nich substancje uelastyczniają naczynia krwionośne,
- Zapobiegają zaćmie, jaskrze,
- Pozytywnie oddziałują na wzrok,
- Wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, z tego powodu są polecane w rozmaitych zatruciach,
- Chronią przed wystąpieniem zapaleń układu moczowego,
- Działają leczniczo na biegunki (konfitury),
- Łagodzą zaparcia (surowe owoce),
- Wspomagają prawidłowy rozwój płodu,
- Przeciwdziałają anemii.