Agrest - informacje o owocu
Agrest rośnie na niewielkich krzewach sięgających przeciętnej osobie mniej więcej do wysokości pasa. Istnieje kilka odmian tego owocu, które różnią się między sobą kolorem skórki i nieznacznie smakiem.
Jest to roślina chętnie sadzona na działkach ogrodniczych gdyż nie wymaga wiele uwagi, a jej dojrzałe owoce są niezwykle słodkie i poza jedzeniem na surowo nadają się również na rozmaite przetwory.
Przy zbiorze trzeba uważać gdyż krzewy te są kolczaste i łatwo powbijać sobie ostre kolce w dłonie.
Witaminy w agreście:
- C,
- P,
- Witaminy z grupy B.
Minerały w agreście:
- Fosfor,
- Potas,
- Wapń,
- Sód,
- Magnez,
- Żelazo,
- Molibden.
Właściwości:
- Poprawie trawienie,
- Zwiększa wydzielanie żółci,
- Wzmacnia układ odpornościowy,
- Ma działanie przeciwzapalne,
- Działa moczopędnie,
- Przyspiesza metabolizm,
- Wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii,
- Zapobiega anemii,
- Jest polecany osobom odchudzającym się ze względu na swoją niską kaloryczność i duże wartości zdrowotne,
- Zapobiega zaparciom,
- Wzmacnia mięśnie,
- Poprawia koncentrację,
- Reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową,
- Wpływa na płodność,
- Pozytywnie oddziałuje na układ moczowy,
- Pozytywnie oddziałuje na skórę i wzrok,
- Neutralizuje wolne rodniki.